Jan Ridders Stirling Engines

Het principe

Ervaringen en tips

naar modelpagina naar modelpagina naar modelpagina

1. Stirling Hor Jan

naar modelpagina

4. Stirling Voets

naar modelpagina

7. Stirling  Onrust
Maarten

naar modelpagina

10. Koffiekop  Stirling
Maarten

2. Stirling Hor Bas

naar modelpagina

5. Tweecilinder Stirling

naar modelpagina

8. Stirling
Ja-Knikker
(+tekeningen)

naar modelpagina

11. Koffiekop Stirling
Cor

3. Stirling Verticaal

naar modelpagina

6. Stirling Onrust
Jan
(+tekeningen)

naar modelpagina

9. Koffiekop Stirling
Jan
(+tekeningen)

naar modelpagina

12. Koffiekop  Stirling
Bart

naar modelpagina

13. Koffiekop  Stirling
Lia

naar modelpagina

14. Eierdop
Stirling
(+tekeningen)

15.Twee Hand Stirlings
(+tekeningen)

Wie is Jan Ridders ?


Doopceel
Geboren en getogen in Roosendaal Noord Brabant. Gehuwd, vader van twee zoons en een dochter, tevens opa van vier kleinkinderen.
Sinds 1 october 2001 gepensioneerd op 60 jarige leeftijd.

Technische achtergrond
Na de HBS_B heb ik Theoretische Natuurkunde gestudeerd aan de HTS te Eindhoven.  Gedurende 40 jaar ben ik werkzaam geweest bij Philips te Roosendaal, voornamelijk op het gebied van de ontwikkeling en de implementatie van fysische lampmaak-processen. Daarbij heb ik steeds nauw samengewerkt met de afdeling Machinebouw, waardoor  ik ook een redelijke kennis, danwel een goed gevoel voor mechanica heb  opgedaan.

Huidige status
Op het moment van pensionering heb ik een hobby werkplaats ingericht in  mijn inpandige garage, o.a. met een EMCO draaibank en een EMCO freeskolom.  Deze machines met een groot aantal toebehoren kon ik voor een vriendenprijsje  overnemen van een ex collega.
Aanvankelijk heb ik modellen van stoommachines gebouwd en gerestaureerd  Daarna ben ik tamelijk fanatiek  overgeschakeld op de minder complexe maar wel erg fascinerende hetelucht  en heetgas motortjes volgens het "Stirling"-, respectievelijk het "Vlamhapper" principe. Recent heb ik mij ook gewaagd aan verbrandingsmotoren.
Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging van Modelbouwers en pupliceer sinds 2002 regelmatig in het maandblad "De Modelbouwer" van  deze vereniging. Als waardering voor een serie artikeltjes werd mij door  de NVM de "Glacius" wisselprijs 2005 toegekend; zie foto.


Mijn werkwijze bij de modelbouw
Ik ontwerp de modellen vrijwel altijd zelf, daarbij uitgaande van de algemene werkings principes en van ideŽn die ik voornamelijk opdoe bij het  surfen op internet websites op dit gebied.
Met ruwe schetsen genereer ik eerst wat ideŽn. Daarna maak ik enkele meer gedetailleerde werktekeningen van de meest elementaire onderdelen.  Aan de hand daarvan begin ik met de bouw en voeg aldoende de overige onderdelen toe, net zo lang totdat er met "trial and error" een werkend model is ontstaan. Op dat moment bestaat de technische documentatie uit  een bundeltje werkschetsen dat eigenlijk alleen voor mijzelf nog enige betekenis heeft. In een aantal gevallen maak ik achteraf alsnog een kompleet tekening pakket dat ook voor derden bruikbaar is. Tot op heden heb ik dat in 8 gevallen gedaan; ze zijn als jpeg-bestanden terug te vinden via  de betreffende motorpagina's op deze web site. De beste afdruk wordt verkregen  door ze eerst te kopiŽren naar de locale PC en ze van daaruit te  printen met zelf gewenste pagina instellingen.
Deze tekeningen zijn ook verkrijgbaar bij het Tekenigen  Archief van de Nederlandse Vereniging van Modelbouwers.

Wilt u meer modelbouw zien van Jan Ridders ? Bekijk dan zijn mooie website.
http://heetgasmodelbouw.ridders.nu

 

netherlands

Heeft u ook een leuke hobby en wilt u die ook graag tonen ? Stuur een email naar info@majosoft.com Wij maken voor u de site als u de gegevens aan kan leveren.

england

Do you have also a nice hobby and you want to show it. Please send an email to info@majosoft.com . We make the site if you can deliver the information.

germany

Haben Sie auch ein Hobby und wollen sie das sehn lassen. Bitte schicken Sie eine email zu info@majosoft.com . Wir machen die zeite fur ihn, wenn sie uns die information geben.

copyright © 2000 - 2005 Majosoft
www.majosoft.com

Hosted by www.Flexwebhosting.nl

graveermachine - engraving - machine - engraving machines - model - steam - majosoft - engravingsoftware - plottersoftware - gravieren - graviermachine - hpgl - plt - free software - drawings - metal - metalworking - dollhouses - modelship - rc - rcboat - rccar - model ships - ships in bottles - wooden models - wood - Stoom machines - klokken - modelbouw - modellen - schepen - schepen in flessen - poppen huizen - houten modellen - modelbouw wagen wielen -masten - ankers - manden vlechten